MÜZMİN KABIZLIK TEDAVİSİ
Çocuklarda kabızlık problemine sık rastlanır. Kabızlık, bazen günlerce kaka yapamama şeklinde olabileceği gibi, bazen de her gün azar azar, ancak sert ve acı içinde kaka yapma şeklinde ortaya çıkabilir. Kabızlığın sonucunda makattan kanama olabileceği gibi, büyük çocuklardaki kaka kaçırmaların da yine büyük bölümü bu problemin sonucudur.
Tedavide önemli hususlar şunlardır:
· Kakanın yumuşak hale getirilmesi
· Çocuğun kaka yaparken makatında hissettiği acının giderilmesi
· Her gün düzenli kaka yapmanın sağlanması (tuvalet terbiyesi)
Bunları sağlayacak şekilde, uzun süreli ve sabırlı bir tedavi ile kabızlık, mutlak surette tedavi edilebilir bir hastalıktır.
Kakanın yumuşaması, doktorun vereceği şurup ile ve uygun dozun ayarlanması sonucu sağlanır. Ve bu şurup, hiç kesmeden, hastalığın ağırlığına göre 1-6 ay arası bir süre kullanılmalıdır.
Makattaki ağrının ortadan kaldırılması ve düzenli kaka yapılması işi, bir krem ve fitil yardımı ile olur. Krem, şurup süresi kadar, ara vermeden aşağıdaki tarife göre kullanılır. Fitil ise 10-15 gün sonra kesilir.
Tuvalet terbiyesi:
· Önce, her sabah kahvaltısı ve akşam yemeğinden 15-20 dakika sonrasına çalar saat kurulur ve çaldığında vazife zamanının geldiği anlaşılır.
· Krem, küçük parmağın ucu ile makatın hafif iç ve dış kısmına sürülür. Etkisini göstermesi için 5 dakika beklenir.
· Kremden 5 dakika sonra fitil konur. Yine etkilemesi için 5 dakika beklenir.
· Fitilden 5 dakika sonra, yaşı uygun olan çocuklar (2 yaş ve üzeri) 5-10 dakika süre ile oturağa veya tuvalete oturtulur. Şayet 10 dakika içinde kaka yapmaz ise, hiç kızmadan kaldırılır.
Bu işlemlere sabırla ve tarif edildiği üzere, günde iki kez devam edilir. Şurup da tok karnına verilir.
Tedavi, çocuğun kaka yapma korkusundan kurtulmasına göre, bazen aylarca sürebilir. Ancak sonuçta mutlaka düzenli, ağrısız ve yumuşak kaka yapma alışkanlığı kazanılır.
ÖNERİLEN YİYECEKLER: Kepek ekmeği, yulaf ezmesi, sebze, salata, sinameki çayı.
YASAKLAR: Bir bardaktan fazla süt, çikolata, gofret, cips, kuruyemiş, beyaz ekmek, muz, kola, gazoz ve benzeri köpüren içecekler.
(Bu bilgiler, ailenin çocuğu kendi başına tedavi etmesi için değil, ilgili doktor gözetiminde tedaviye yardımcı olması amacıyla verilmiştir. Bilgiler, Prof.Dr. Yunus Söylet’ten alınmıştır.)