Özgeçmiş

Prof. Dr. M. İhsan Karaman

1962 yılında İstanbul’da doğmuştur. 1980’de Kadıköy İmam Hatip Lisesinden birincilikle, 1986’da İstanbul Tıp Fakültesi’nden ikincilikle mezun olmuştur. İstanbul Tıp Fakültesi Üroloji Kliniği’nde ihtisas eğitimini tamamlayarak 1991 yılında üroloji uzmanı olmuştur. 1994’de bir yıl kadar Houston-ABD’de Baylor College of Medicine ve Texas Children’s Hospital’da misafir akademisyen olarak çalışmalar yürütmüş, 1996 yılında doçent,  2008’de ise üroloji profesörü ünvanını almıştır.

2001 yılında Haydarpaşa Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Üroloji Kliniği Şefi olan Prof. Dr. Karaman, 2013 yılında İstanbul Medeniyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyeliğine atanmış, 2014-2018 yılları arasında İstanbul Medeniyet Üniversitesi Rektörlüğü görevini yapmıştır. 2013 yılında “çocuk ürolojisi” alanında da uzmanlık diploması almıştır. Karaman, ayrıca, 2019 yılında İstanbul Üniversitesinde “Tıp Tarihi ve Etik” anabilim dalında doktora programını tamamlamış ve bu alanda PhD ünvanı almıştır.

“Prostat Kanserinde Güncel Bilgiler ve Brakiterapi”, “Yeşilay Diyor ki!”, “Ömür Boyu Aşk-Bir Evlilik Kılavuzu”, “Çocuk Ürolojisi – Güncelleme”, “Hayvan Etiği”, “Fıkıh ve Biyoetik” , “Yapay Zeka Etiği” ve  “Osmanlıda Cinsellik Öğütleri” isimli editoryal ve telif kitapları yanında, katkıda bulunduğu 100’den fazla kitap bölümü yazarlığı, 300’den fazla ulusal ve uluslararası alanda yayımlanmış/sunulmuş akademik çalışması ve almış olduğu 1500’in üzerinde uluslararası atıf mevcuttur.

Karaman, birçok ulusal ve uluslar arası sempozyum, forum, kongre ve tıbbi toplantının düzenleme ve bilimsel kurulunda, ayrıca 10 tıbbi derginin hakem veya editörler kurulunda yer almıştır. Prof. Dr. Karaman, Türk Çocuk Ürolojisi Derneği’nin ve Avrasya Üroonkoloji Derneğinin kurucularından olup, Dünya Üroloji Birliği (SIU)’nin Bilimsel Program Konseyi üyesidir. Bir dönem Sağlık Bakanlığı Tıpta Uzmanlık Kurulu Üroloji Müfredat Komisyonunun da üyeliğini yürütmüştür.

Karaman, mesleki faaliyetleri yanında, küresel bir sosyal sorumluluk projesi olarak, “Yeryüzü Doktorları Türkiye” adlı uluslararası bir tıbbi ve insani yardım teşkilatının kurucularından olup 10 yıl süreyle genel başkanlığını yürütmüştür. Bu çerçevede gerek insani yardım gerekse tıbbi görev ekibi gönüllüsü olarak onlarca ülkede hizmet vermiştir. Karaman, 1 Nisan 2011’de Newyork’da Birleşmiş Milletler Genel Kuruluna katılarak 193 ülkenin temsilcisine, “sürdürülebilir kalkınmanın inşasında sivil toplumun rolü ve önemi” konusunda hitap etmiştir. Mayıs 2011’de İstanbul’da yapılan BM 4. En Az Gelişmiş Ülkeler Konferansı Sivil Toplum Forumunun Koordinatörlüğünü yürütmüştür.

Öğrencilik yıllarından beri sivil toplum çalışmalarına katılan Karaman, Hayat Sağlık ve Sosyal Hizmetler Vakfı Mütevelli Heyeti üyesi; Beşikçizade Tıp ve İnsani Bilimler Merkezi Yürütme Kurulu üyesi, KAİM Vakfı Mütevelli Heyet Üyesi ve İstanbul Araştırma ve Eğitim Vakfı Tıp ve Ahlak Çalışma Grubu Başkanı’dır. Karaman, Ekim 2012 – Mayıs 2015 tarihleri arasında da Türkiye Yeşilay Cemiyeti Genel Başkanlığı yapmıştır.

Karaman, halen Medisate Kavacık Hastanesinde üroloji uzmanı olarak çalışmakta ve İstanbul Sağlık ve Teknoloji Üniversitesi Tıp Fakültesinde öğretim üyeliği görevini sürdürmektedir. İngilizce ve Arapça bilen Prof. Dr. Karaman, evli ve iki çocuk babasıdır.